30.10.06

doules de la llum

Segons paraules de Laura Gutman, que faig meves perquè les sento molt a dins del cor: Les dones ens hem d'organitzar, creant grups de suport, o de trobada, grups de criança per tal que les mares trobem companyia amb els nostres fills als braços, comprensió dels nostres estats emocionals i acceptació de les nostres ambivalències.

Les doules ens preparem per a això. Tenim recursos per a acompanyar a les dones durant el part, i també per a acompanyar durant el puerperi. També en paraules de Laura Gutman: "La doula interpreta l'experiència interior de cada mare, (...) i tradueix al llenguatge quotidià la realitat del puerperi". En aquest cas, no es tracta tant d'ajudar en les tasques de cura del bebé, sinó acompanyar a la mare a la capbussada a l'univers subtil de sensibilitats pròpies i del recent nascut. En resum, la doula fa el maternatge a la mare, per tal que aquesta estigui en les millors condicions de maternar el seu fillet.

El fet de posar nom als sentiments que es pot pensar que són absurds, desproporcionats o fora de lloc, permet a les mares sentir que el que estan vivint no és tan estrany, i d'aquí pot sorgir una vivència de que ja no és tant dolorós, tan fosc. Les doules fem confiar a cada mare amb les seves pròpies eleccions. I sabem que cada mare mereix totes les atencions, perquè d'aquí en depèn el futur d'un èsser humà... i del món.

Amb aquest esperit, el grup de Dones Doules de Girona, estem a punt de presentar el nostre projecte: un espai setmanal on trobar aquesta escolta, aquest compartir, aquest caliu. Vegeu la web: www.donesdoules.org