6.11.06

"Mala llet"

Llegia en un diari digital que en el congrés de pediatres que es va celebrar al Palau de Congressos de Granada, organitzat per la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), i on hi havia prop de 1200 pediatres, no tot van ser flors i violes. L'Associació de Suport a la Lactància materna Mamilactancia en altres ocasions havien rebut la possibilitat de muntar un stand per al grup. Però dies abans del congrés, la presidenta de l'associació va rebre aquesta carta del president del congrés:

Estimada VICKY: He tenido algunos problemas con vuestra participación en la exposición comercial. Como sabes dependemos de las industrias alimentarias y farmacéuticas para la economía de nuestros congresos. Nosotros como pediatras SIEMPRE recomendamos la lactancia materna y creemos que es no necesaria vuestra presencia en el congreso, pues hay otros “foros” en los que vuestro esfuerzo sí es necesario. Como tambien conoces a nivel Granada todos los años organizamos cursos y uno de los temas casi siempre el la alimentación natural
Por ello me veo en el dilema de decirte que en esta ocasión no puedo aceptar vuestra propuesta.
Ello no impide que otras circunstancias colaboremos en algún proyecto vuestro.
Recibe un afectuoso saludo.
El dia d'inici del congrés, l'Associació Mamilactancia va decidir posar una taula informativa a l'entrada, i fins i tot es va cridar a les forces de l'ordre per desallotjar-les, però no ho van poder fer ja que el grup disposava del permís corresponent.

es va comentar que tot plegat era per la pressió de les indústries d'alimentació artificial... però el que va argumentar la presidència del congrés va ser que en l'anterior edició havia "quedat malament" que hi haguessin dones alletant bebés, en l'stand que els havien concedit.

En un congrés de pediatria... que hi hagi un stand amb bebés mamant molesta? A quin planeta vivim?
Això perquè tinguem clar com està la situació: tenen tanta força les grans indústries de l'alimentació artificial dels bebès, que en un congrés pediàtric, que suposadament recolza els grans beneficis de la lactància materna, poden pressionar fins a deixar "al carrer" el moviment social que precisament defensa la lactància natural... (que tot sigui dit... és gratuita)

Tot i sabent els grans beneficis d'alletar els bebès, encara no és una matèria que s'estudia a fons en la formació universitària dels metges. Tot i sabent que amb bona informació i suport gairebé totes les mares poden donar el pit i resoldre les dificultats que poden aparèixer... Tot i estar prohibit pel Codi de Comercialització dels Sucedanis de la Llet Materna des de 1981 donar als pares i mares mostres de llets artificials, encara hi ha pediatres que ho fan...

Tot i que la pressió social crea un medi molt poc propici... per sort, hi ha moltes mares, cada vegada més informades i interessades que donen pit, que comparteixen les seves experiències i que defensen de la manera més viva, -amb el seu exemple-, tots els avantatges de la llet materna. Des d'aquí el meu homenatge i suport de doula.